Kendi İşini Kurmak İsteyenleri Bekleyen Olumsuzluklar

İş hayatına yeni atılan, iş sahasını, çalışanları, üst düzey yönetici ve patronları gördükten sonra motivasyona kapılıp kendi işinin patronu olmak isteyen bir çok insan var elbet.  Planlar yapmak, büyük düşünmek kulağa hoş geliyor tabi.  Ama işin içine girince olumsuzlukların ardı arkası kesilmek bilmiyor. Bakalım bu olumsuzluklar nelermiş.
1- Her Şey Planladığınız Şekilde İlerlemeyecek
Planlar yapıldı, yol haritası çizildi ancak karşınıza hemen bir sorun çıktı. Planınızın dışında gerçekleşen veya gerçekleşmeyen olaylar oluyor. Bunlara hazırlıklı olmalı girişimci. Alternatif çözümler üretmeli ve mutlaka ön hazırlığı olmalıdır.
2- Evdeki Hesap Çarşıya Uymayacak
-Para Yönetimi
Sermaye, ekonomiden bahsedelim biraz da. Olmazsa olmazlardan bir kriterdir. Girişimciliğe adım atan, kendi işinin patronu olmak isteyen veya şirket kurma hedefi olan girişimcilerin ilk başta ortaya koyacağı sermaye çok önemlidir. Çünkü  planlanan bütçenin dışına çıkma ihtimali çok çok yüksek. Eğer girişimci ekonomik olarak sıkıntı yaşamak istemiyorsa, ilk başta planladığı bütçenin en az 2 katını da hesaba katmalıdır. Yoksa başlamadan bitebilir girişim planları.
3- Yorgunluk Nedir, Şimdi Daha İyi Anlayacaksınız
Şirket çalışanlarının çalışma saatleri belli ve ona göre plan yapmaktadırlar. Ancak patronlar… Gerektiğinde 24 saat bile iş yerinden ayrılmama durumları olacaktır. Hatta şirket artık onun evi gibidir. Çünkü patron, yöneticiler herkesten ve bütün işlerden sorumludur. Her işin denetlemesini , gözden geçirmesi ve sonuca uygunluğunu tespit etmek gibi görevleri kendi üstlenir. Haliyle yorgunluğun zirvesini de yaşayacaktır.
4- İşiniz İle İlgili Her Şeyi Bilmediğinizi Anlayacaksınız
Belki işiniz hakkında her şeyi bildiğinizi sanıyor işleri bu yönde idare etmeyi planlıyorsunuzdur. Ama öyle olmadığını bu makamdayken göreceksiniz.
5- Özgürlüğe Vaktiniz Kalmayacak
İş yoğunluğu
Belki “artık patron oldum hep özgürüm” diyenler olmuştur. Yanılıyorlar. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi 24 saat bile şirketlerinden ayrılamayacağınız günler olacaktır. Sürekli koşuşturmaca, sürekli iş yapmak zorunda kalacaksınız. Dolayısıyla kendinize ayıracağınız zaman çok kısıtlı olacaktır. Zaten girişimci liderler bunu göze alarak bu işlere koyulmuştur.
6- İş Alanında Ne Kadar Çok Rakibinizin Olduğunu Göreceksiniz
İhaleler, kabul görülecek projeler derken ister istemez sürekli başka şirketlerle rekabet ortamına gireceksiniz. İşlerinizi bu doğrultuda yapacak ve kalitenizi ortaya koymak isteyeceksiniz. Bunlar da gösteriyor ki başarıya ulaşmak kolay değil, çünkü o kadar çok rakibiniz olacak ki boş durma gibi bir lüksünüz olmayacak, sürekli yenilikler peşinde koşacaksınız. Diğer türlü geride kalır başarısız olursunuz hatta ve hatta iflas noktasına bile gelebilirsiniz.
7- İş Dünyasının Zorluklarını Göreceksiniz
Gerek şirket işinde gerekse şirketler arası rekabette çokça sorunlarla karşılaşacaksınız. Şirket içinde kimi zaman anlaşmazlıklar, uyumsuzluklar olacaktır. Burada sizin liderliğiniz devreye girip durumu toparlamaya çalışmak önemlidir. Kimi zaman işler yolunda gitmeyecek ve zarar etmeye başlayacaksınız, bunun üstesinden gelmek de durum analizi yapmak, doğru ekiple çalışmak ve sizin sabrınız ile doğru orantılıdır. Şirketler arası rekabette ise hep ön planda olmak isteyeceksiniz ancak kimi zamanlarda geride kalacaksınız ve bu sizi daha çok strese sürükleyecektir. Ancak bunun da çözüm yolu vardır. Sadece doğru strateji, çalışmak ve plan.
Bu saydığım sebepler bile iş dünyasındaki zorlukları özetliyor aslında. Girişimci bu gibi durumları da göz önüne almalıdır.
8- Önemli Olan İş Kurmak Değil, İşi Sürdürmek
İşi Sürdürmek
Yüklü sermaye ile herkes iş kurabilir aslında. Ama sadece kurar, peki devamı? Devamı ise sizin irade, yöneticiliğinize bağlı. Yukarıda saydığım olumlu veya olumsuz örnekleri hepsini idare edebilecek, ekibini iyi yönetecek, başarısızlıklarda hemen pes etmeyip işin üzerine gidecek girişimciler kurduğu işleri devam ettirir. Aksi halde şirket başar ve iflasın eşiğine gelirsiniz. Planladığınız işler yolunda gitmediği gibi elinizdekilerden de olabilirsiniz.
8 olumsuz durumu anlattığımız bu yazımızda, kendi işini kurmak isteyen girişimci ve girişimci adaylarının karşılaşabileceği muhtemel zorluklar karşısında ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiği üzerinde durduk. Umarız faydalı olmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald’s Kuruluş Hikâyesi “The Founder” Filminde

Marlboro’yu İflastan Kurtaran Girişimcilik Dehası

Ali Biçim kimdir ve kaç yaşındadır? Ali Biçim'le ilgili merak edilenler