Pixar’ın CEO’sundan Yaratıcılık Üzerine 5 Tavsiye
Bazen girişimci ruhumuzu harekete geçirmek adına iyi fikirlere ihtiyacımız vardır. Fakat bunları bulmak, iyi fikir üretebilmek her zaman kolay değildir. İşte, tam bu noktada öneriler araştırırken Pixar’ın CEO’su olan Ed Catmull’un Yaratıcılık A.Ş isimli kitabındaki 5 öneriyle karşılaştık. Genel olarak bu kitapta, yaratıcılık kavramının nasıl geliştiği ve nasıl sürekli hale geldiği anlatılır. Hep birlikte önerileri keşfedelim ve onlara kulak verelim!
1)Yaratıcı fikirler, akıllı insanlardan ortaya çıkar.
Yaptığınız iş her ne olursa olsun, bu işte yaratıcı fikirler üretmek ve ilerde ortaya çıkabilecek sorunlardan şimdiden kaçınmak için akıllı insanlarla çalışın. Bu kişiler ürettiğiniz işi kolaylaştırıp, geliştirmenize kesinlikle katkı sağlayacak.
2)Yaratıcılık, tek aşamalı değil aksine aralıksız bir süreçtir.
Yaratıcılık, tek aşamalı ve bir kerede üretilip vazgeçilecek bir eylem değildir. Aksine gelişmek için üstüne sürekli yeni fikirler koymalısınız. Ed Catmull’un da dediği gibi bir film on binlerce fikir içerir. Sırf bunun için fikirlerin çatışmasından doğan zenginliğe güvenin.
3)Risk almayı öğrenin.
Risk alabilmek, başarılı işlere imza atan tüm isimlerin yaptığı başlıca özelliktir. Risk aldığınızda kaybetseniz bile, bir sonraki eyleminizde aynı hatayı yapmazsınız. Bu sefer daha akılcı ve daha özgürsünüzdür. Ve başarmak için bazen yeni fikirleri de deneyip risk almanız gerekir. Ed Catmull’un da dediği gibi WALL-E gibi bir filmin sevileceğini bilemezsiniz ama bu riski almak zorundasınızdır.
4)Başarısızlığa karşı hazırlıklı olun.
Daha önce risk alma maddesinde dediğim gibi, aldığınız riskin sonuçlarına hazırlıklı olmanız gereklidir. Eğer yaratıcı olmak ve özgün fikirler üretmek istiyorsanız, bunun için risk almanız şarttır. Başarısız olduğunuz anda ise motivasyonunuzu kaybetmemeli ve ilk maddede bahsettiğim akıllı insanlardan yardım almalısınız.
5)Yeni şeyler öğrenmekten vazgeçmeyin.
Yeni şeyler öğrenmek, yaratıcılığınızı geliştirmenize yardımcı olur. Bunun için kendinize öğrenme ortamı yaratın ve kendinize özel öğrenme metotlarınız olsun. Disiplinler arası geçişlerden sık sık faydalanın. Bu amaçla kurulan ”Pixar Üniversitesi” farklı disiplinlerden çeşitli insanların bir araya geldiği bir kuruluş olarak ortaya çıktı. Bu kurumda, heykel, sinema ve çeşitli sanat dallarında eğitimler düzenleniyor. Neden bunun bir benzerini siz de yapmayasınız? Belki ilk başta bu kadar maliyetli olmayabilir ama hevesinizi köreltmeyin. Çalışın ve isteyin!
Yorumlar
Yorum Gönder